Революція гідності. Війна. Рівненщина

Пам'яті загиблих земляків - воїнів АТО



Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Пошук

Категорії розділу

Легенди краю [21]
Музейні експозиції [1]
Радивилівщина: час, події, люди [39]
Майстерня слова [20]
Мистецькі грані [15]
Рідне місто моє, тебе я прославляю [13]
Марія Федорович [6]
Герої не вмирають [8]
Вірші Д.Суханова [2]
Наші видання [1]
м.Радивилів [29]
Хотинська сільська рада [7]
Ситенська сільсіка рада [13]
Михайлівська сільська рада [5]
Дружба [36]
Березинівська сільська рада [8]
Боратин [24]
Довгалівка [16]
Башарівська сільська рада [20]
Срібне [10]
Крупець [9]
Бугаївка [4]
Опарипси [3]
Добриводська сільська рада [13]
Теслугів [15]
Пляшівка [11]
Гранівка [7]
Козин [6]
Пустоіванне [15]
Іванівка [17]
Іващуки [5]
Зарічне [3]
Бригадирівка [12]
Немирівська сільська рада [19]
Жовтневе [35]
Підзамче [15]
Копані [6]
Острів [14]
Пляшева [21]
Рідківська сільська рада [17]
Григорій Комар [2]
Сестрятинська сільська рада [10]
Вівторок, 19.03.2024, 12:54
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Блог Радивилівської міської бібліотеки
"Краєзнавчий гід"

Каталог статей

Головна » Статті » Радивилівщина: час, події, люди

У категорії матеріалів: 39
Показано матеріалів: 1-10
Сторінки: 1 2 3 4 »

Сортувати по: Даті

      20 грудня 2016 року в приміщенні районної бібліотеки відбувся круглий стіл з нагоди 80-річчя від дня народження колишнього керівника Червоноармійського /Радивилівського/ району Миколи Степановича Похільченка. В заході взяли участь: депутат обласної ради Анатолій  Грисюк, соратники, які на різних посадах і в різний час працювали під його керівництвом: Марія Юрчук, Андрій Сисак, Іван Кеда, Галина Шатковська, Микола Похальчук, Василь Ящук та інші, голова районної ветеранської  організації Василь Бондар, друзі та його дружина пані Валентина. Присутні ділилися спогадами, згадували досягнення і переглянули відеоролик «Микола Похільченко. Керівник. Господарник. Людина», підготовлений працівниками районної бібліотеки.

      По закінченні круглого столу, який організував і провів колишній завідуючий райвно, активіст, місцевий поет Євген Гудима, учасники відвідали місце останнього спочинку Миколи Похільченко, поклали вінки і квіти.

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 617 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.12.2016 | Коментарі (0)

     23 листопада 2016 року в приміщенні Радивилівської центральної бібліотеки відбулася презентація сайту пам’яті загиблих на Майдані та в АТО «Революція гідності. Війна. Рівненщина», який створений  бібліотеками області для пам’яті про краян, які боролися  і віддали життя за Гідність і Свободу, цілісність і незалежність України, європейське майбутнє.

     Це долі найкращих синів України, які ціною свого життя  виборювали щасливе майбутнє, спокій у кожному домі, мир у нашій країні.

     Презентацію сайту провела завідувачка методичним відділом Радивилівської ЦРБ Валентина Копцюх.

     На захід завітали представники районної та міської влад, працівники Радивилівського військового комісаріату, волонтери, родичі загиблих воїнів АТО, представники засобів масової інформації, громадськість міста.

     Хвилиною мовчання присутні вшанували душі померлих – безстрашних Героїв – радивилівчан Івана Сови, Андрія Бєлкіна, Івана Лемещука, Ігоря Черняка, Андрія  Нечипорука, Назара Крохмаля, Миколи Куліби,   Владислава  Шемуровського і всіх  тих, хто віддав своє життя за честь і  гідність, за Батьківщину та увійшов у  безсмертя, а ще запалили свічку, щоб вона освітила небо і зорі та зігріла наші охолоджені серця.

     Найвищою нагородою тих, хто уцілів, -  є життя, а для загиблих – пам'ять.

     З метою увіковічення пам’яті земляків - Героїв АТО, радивилівська центральна районна бібліотека підготувала ролик «Світлими янголами в небеса відлітають найкращі», який продемонструвала під час заходу

     Перед присутніми виступили: голова Радивилівської РДА Олег Ващук, районної ради Володимир   Кондик, військовий комісар Радивилівського військового комісаріату Леонід Кучкуда, які, не приховуючи хвилювання, щиро подякували та низько вклонилися матерям та родичам загиблих Героїв за те, що виростили і виховали справжніх чоловіків – патріотів України.

     А ще перед присутніми виступила мама загиблого воїна АТО Антоніна Куліба та директор Радивилівської централізованої системи публічно – шкільних бібліотек Людмила Войтишина, яка вручила родичам загиблих диски «Вічна пам’ять і слава Героям!» з записом ролику. Усі гості, що мали слово для виступу не стримували емоцій, говорили схвильовано і тремтячи, адже болить не тільки серце матері чи фізична рана у солдата, а й болить одне велике серце українського народу.

     Під час заходу лунали вірші місцевих авторів Надії Вечорко та Євгена Гудими, присвячені загиблим воїнам АТО.

     По закінченні зустрічі ведуча Лариса Рукінова ознайомила з новинками літератури по даній темі.

Фото заходу...

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 601 | Додав: ya_nazik | Дата: 24.11.2016 | Коментарі (0)

      21 квітня 2016 року в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової  бібліотеки відбулося восьме урочисте нагородження переможців обласного щорічного конкурсу «Краща книга Рівненщини».

     Серед переможців у номінації «Краща книга місцевого автора, видана за межами області» - наш земляк Володимир Ящук  за книгу  «Радивилів у перегуках віків».

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 486 | Додав: ya_nazik | Дата: 21.04.2016 | Коментарі (0)

  

    Майдан та збройний конфлікт на сході України спричинив справжній поетичний сплеск. Нині вірші про дані події, здається, пишуть усі – і письменники, і читачі, пишуть діти,  дружини та матері, що відправили своїх батьків, коханих,  синів на фронт.

    Пишуть солдати у окопах та волонтери на шляху до фронту. Метри та початківці. Пишуть навіть ті, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Мужність і героїзм, трагізм війни, «братерська» політика Кремля, віра  у перемогу– все це переплелося у творах   рівненських літераторів, зібраних у книгу – пам’яті «Революція гідності. Війна», яка вийшла в Рівне в  видавництві «Волинські обереги» в 2015 році.

    Книга присвячена сучасним борцям за Незалежність України   і  полеглим за неї героям.

    Це колективний збірник, адже ньому зібрано поезію, пісні, прозу 117 авторів. Головна відмінність її від інших – подання імен молодих воїнів, 86  полеглих героїв з Рівненщини з короткими біографічними даними.

    Поетичні, прозові і публіцистичні твори зображують велику  любов до цих безстрашних воїнів, які першими, переважно  добровільно, пішли  на захист Вітчизни.

    Презентацію книги – пам’яті «Революція гідності. Війна» провели члени Рівненської організації Національної спілки письменників України, поети  Микола Пшеничний та Галина Гнатюк.

   

    Ведуча заходу завідуюча відділом обслуговування бібліотеки Лариса Рукінова,  літератори вели мову про значимість подвигу полеглиг героїв та тих, хто й в ці дні боронить свободу на сході України задля нашого щасливого майбутнього. 

    Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв – своїх земляків : Івана Сови, Андрія Бєлкіна, Івана Лемещука, Ігоря Черняка, Андрія Нечипорука, Назара Крохмаля і всіх тих, хто віддав своє життя за честь і гідність, за Батьківщину та увійшов у безсмертя. А ще запалили свічку, щоб вона зігріла небо та зорі,  а ще душі померлих.

    На захід були запрошені родини загиблих воїнів АТО, яким були  вручені примірники даної книги, представники влади, громадськості, активні відвідувачі бібліотеки.

  

  

    У виконанні учасників клубу «Надвечір’я» прозвучали патріотичні пісні «Молитва за Україну» та «Сини України».

        

 

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 603 | Додав: ya_nazik | Дата: 12.01.2016 | Коментарі (0)

     Коли на серці важко, коли душа болить від туги або коли шаленіє від щастя – поезія завжди в нагоді. Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність.

     29 листопада 2015 року центральна районна бібліотека запросила жителів міста на творчу зустріч з землячкою, талановитою і неординарною  особистістю, авторкою понад 500 поетичних творів, ніжною   матусею, найкращою бабусею, доброю сестрою, вірною   подругою, гарною господинею і  просто чарівною жінкою  Надією Вечорко /Марценюк/.

  

      Глядачі, які прийшли на захід, мали нагоду з перших вуст почути  її   маленьку розповідь про себе, родину, отримати відповіді та найпотаємніші запитання, відкрити її прагнення та  захоплення, мрії на майбутнє, а  головне – поринути у внутрішній світ, який відкрився їм у її  віршах.

      У виконанні пані Надії прозвучали численні вірші про Вітчизну, її долю, про синів,  батьків, зміст життя, низка ліричних та жартівливих віршів. Окрасою заходу були пісні на слова Надії Вечорко, які виконали учасники художньої самодіяльності клубу «Надвечір’я».

   

      Надія Вечорко не тільки  талановита людина, що пише вірші, а ще й активна учасниця ветеранського клубу «Затишок», що діє при територіальному центрі соціального обслуговування громадян, де є його солісткою і  ведучою різноманітних заходів.

      По закінченні зустрічі, ведуча заходу Лариса Рукінова презентувала книгу пані Надії «Я нічого в долі не просила…», яку з нагоди 60-річного ювілею  авторка отримала в подарунок від свого сина і його сім’ї.

     На адресу пані Надії також звучали слова подяки й шани, а ще оберемки квітів від колишнього вчителя Юрія Арламовського, директора Радивилівської ЦСПШБ Л. Войтишиної, керівника та учасників клубу «Затишок», «Надвечір’я», численних друзів та родичів.  

  

     Сподіваємось, що вірші, створені цією талановитою жінкою ще довго будуть відлунювати в  серцях глядачів.  Адже – це  частинка  душі Надії Вечорко, частинка особистих переживань, частинка її  самої.

     Яка душа, такі й вірші ...У кожному з нас живе поет ... Треба тільки це помітити.

 
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 697 | Додав: ya_nazik | Дата: 01.12.2015 | Коментарі (0)

       15 листопада в приміщенні центральної районної бібліотеки відбулася творча зустріч з представниками «Молодіжної літературної платформи» в рамках обласної акції "Письменницький маршрут", організованої Рівненською ОУНБ  за підтримки Рівненської обласної організації СПУ у складі: Олександра Євтушка, Валентини Люліч, Ірини Мельник, Юлії Костюкевич, Алли Рогашко та радивилівської  поетеси  Галини Гнатюк, яка лише нещодавно була прийнята до даної спілки письменників.

  

      Захід відкрила провідний бібліотекар відділу обслуговування Олена Надорожна, яка презентувала гостей. Кожен з літераторів розповідав про свою творчість, читав поезії  та уривки прозових творів. А Валентина Люліч представила  слухачам пісні на власні вірші, виконані під гітару.

     По завершенні заходу охочі мали змогу переглянути збірки молодих літераторів і при бажанні придбати.

  

     Такі зустрічі надовго западають в душу, відлунюють у серцях глядачів.

  

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 524 | Додав: ya_nazik | Дата: 15.11.2015 | Коментарі (0)

     11 жовтня 2015 року в затишному приміщенні Радивилівського міського центру культури, дозвілля та мистецтв відбулася арт – вітальня «Вірші – в мелодію, пісні – в душу», яку підготували учасники художньої самодіяльності клубу «Надвечір’я».

     Глядачі, які зібралися в залі, з нетерпінням чекали зустрічі з нашими земляками,  авторами численних поезій, щоб поринути в світ їхніх віршів, які вилилися в мелодії.

    В ході заходу звучали пісні на вірші уже знаних в місті та районі авторів численних поезій: Василя Ярмуся, Василя Краснопольського, Володимира Ящука, Євгена Гудими, Світлани Скрухи, Надії Вечорко, Володимира Невинного, Раїси Хом’як, Павла Сотнічука та Марії Федорович.

     На розсуд глядачів було представлено 20 пісенних творів: «Молитва за Україну» /сл. Світлани Скрухи/, «Господи, помилуй», «Афганські дороги» /сл. Василя  Ярмуся/, «Завітне бажання», «Одна хмара» /сл. Василя Краснопольського/, «Пахне чебрець» /сл. Володимира Ящука/, «Сила народних пісень», «Лиш до Дмитра дівка хитра» /сл. Євгена Гудими/, «Журавлі», «Стоїть калина серед поля», «Зорепад», «Ромашки», «Я шукаю собі мужа», «Тільки не балуй» /Марія Федорович/, «Пісня любові» /сл. Раїси Хом’як/. Всі ці вірші поклала на музику і розучила з колективом клубу «Надвечір’я» його музичний керівник Марія Федорович.

     Також прозвучали твори на музику інших місцевих авторів: «Вальс» /сл. Василя Краснопольського, муз. Володимира Краснопольського/, «Батьківський поріг» /сл. і муз. Павла Сотнічука/, «Сестричко, сестро» /сл. і муз. Надії Вечорко, «Мені так хочеться» /сл. і муз. Володимира Невинного/.

     Глядачі, затамувавши подих, слухали пісні, щирими оплесками дякували їх виконавцям, адже кожен музичний твір  - це  начебто безперервний монолог про життя, про вічні людські радощі і болі: захоплення красою любої серцю землі, любов до Вітчизни, до матері, радість кохання і гіркота нездійсненних мрій. А все це зачаровує й окрилює душу.

     По закінченні заходу міський голова Микола Карапетян подякував радивилівським поетам, піснетворцям, учасникам клубу  «Надвечір’я», а особливо Марії Федорович і вручав їм пам’ятні сувеніри. А місцевий поет Євген Гудима подарував учасникам концертну поетичні замальовки. 

Фото заходу (Фото В.Ящука)

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 535 | Додав: ya_nazik | Дата: 13.10.2015 | Коментарі (0)

      6 серпня 2015 року в приміщенні Радивилівської центральної бібліотеки відбувся благодійний музично – поетичний  вечір «У щасті матері й дитини розквітне доля України». В затишному залі інтернет-центру зібралися люди, небайдужі  до чистоти духовних криниць, до натхненної творчої праці та наділені великою любов’ю до культурного розквіту нашого краю.

     Гостями зустрічі була сім’я Марцинюк: мама - Тетяна Іванівна, уродженка міста Радивилів, кандидат філологічних наук, вчителька Березнівської  школи – інтернату  Рівненської області, літературознавець, критик,  поетеса, авторка збірки поезій «Кардіограма любові» та її донька Ганна – студентка ІV курсу Рівненського музичного училища, автор 6 прозово – поетичних збірок, Лауреат Всеукраїнських та Міжнародних музичних фестивалів «Весняний первоцвіт», «Волинський кобзарик», «Пісенний край», «Українська коляда», «Зоряний олімп», переможниця різноманітних Всеукраїнських літературних конкурсів та володар Гран-прі  обласного фестивалю «Провесінь».

  

     Затамувавши подих слухали присутні поезії у виконанні пані Тетяни. Її донька також прочитала  кілька своїх віршів  і заспівала низку авторських пісень . Вразили своєю задушевністю  пісні: «Лікарі», «Дорогі вчителі», «Соняхи», а особливо пісня «Зоре моя мила», яку Ганна приурочила рідній неньці та всім матерям у залі. Саме ця пісня неодноразово приносила їй перемоги на Всеукраїнських музичних фестивалях і конкурсах.  Читання віршів, спів пісень доповнювала віртуозна гра на бандурі.  

     У рамках заходу відбулась мультимедійна презентація та збір благодійних коштів на видачу книги авторських музичних творів Ганни.

     Теплими словами подяки та квітами  за прекрасну творчість наших земляків були переповнені виступи директора ЦСПШБ Людмили Войтишиної, колишніх вчителів пані Тетяни Василя Ящука та Людмили Зробок, численних глядачів.

Дана зустріч – як маленький штрих у величній картині поетичного – музичного життя Радивилівщини.

Фото заходу

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 482 | Додав: ya_nazik | Дата: 06.08.2015 | Коментарі (0)