Революція гідності. Війна. Рівненщина

Пам'яті загиблих земляків - воїнів АТО



Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту

Пошук

Вівторок, 19.03.2024, 12:11
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Блог Радивилівської міської бібліотеки
"Краєзнавчий гід"

Свято – Введенський храм

 

     Українська Православна церква Московського патріархату. Знаходиться в м. Радивилів Рівненської області. Був побудований в 2014 року. Будівля дерев’яна.

     Кілька років привертав увагу гостей Радивилова великий, прикрашений квітами хрест поблизу перехрестя вулиць Почаївської і Вокзальної. Але місцеві жителі мікрорайону Цибухів добре знали: тут буде споруджено церкву, яку освятять на честь Введення у храм Пресвятої Богородиці, – це свято відзначається 21 листопада за юліанським календарем, або 4 грудня — за григоріанським, яким ми користуємося в побуті. Це свято вибране неспроста, адже від початку ХХ століття в привокзальному мікрорайоні існувала Свято-Введенська церква. При ній були поховані високі прикордонні і митні чиновники, а також військові, які загинули під час боїв Першої світової війни в районі Радивилова (тоді Радзивилова).

     На жаль, церква сильно постраждала в 1944 році, коли поблизу нашого міста майже 4 місяці стояв фронт і велися артилерійські обстріли та бомбардування привокзальної території. Відбудовувати культову будівлю не стали. Лише в 90-роки на місці храму спорудили Введенську каплицю (провулок Ю.Гагаріна), до якої організовувалися хресні ходи від церкви Олександра Невського і де проводили богослужіння священики УПЦ.

     Коли виникла ідея відродити Свято-Введенську церкву, виявилося, що колишнє її місцезнаходження вже щільно оббудоване з усіх сторін, а при храмі ж повинна бути певна територія. Отож міська рада надала дозвіл на будівництво в іншому місці, більш зручному.

     Майбутні парафіяни активно включили в збір пожертвувань, організацію виготовлення необхідної документації, беруть участь у будівельних роботах. Досі ці віруючі відвідували богослужіння в церкві Олександра Невського, а вона розташована від мікрорайону Цибухів за 1,5 – 2 км. До того ж у великі свята не могла вмістити всіх прихожан, а погода для стояння на вулиці випадала не завжди сприятлива. Нову церкву зможуть відвідувати й жителі села Лев’ятина – парафіяни УПЦ.

     27 листопада 2014 року в Радивилові, в мікрорайоні Цибухів, урочисто освячено новозбудовану церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці. На освячення храму прибули священики навколишніх парафій на чолі з благочинним Радивилівського благочиння УПЦ, настоятелем Свято-Олександро-Невської церкви міста Радивилова В’ячеславом Демчуком, депутатом Радивилівської районної ради. Настоятелем нового храму став отець Юрій. На урочисту церемонію прибули й міський голова Радивилова Микола Карапетян, член міськвиконкому Андрій Ковальов, редактор обласної газети «Вільне слово» Андрій Бабінець, член Національної спілки письменників України Євген Цимбалюк…

Ще один православний храм у Радивилові – Свято ...

www.radyvyliv.info/shhe-odin-pravoslavnix-xram-u-radivilovi-svyato-v...

У Радивилові освячено новозбудовану православну церкву

www.radyvyliv.info/u-radivilovi-osvyacheno-novozbudovanu-pravosla...