Революція гідності. Війна. Рівненщина

Пам'яті загиблих земляків - воїнів АТО



Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Пошук

Категорії розділу

Легенди краю [21]
Музейні експозиції [1]
Радивилівщина: час, події, люди [39]
Майстерня слова [20]
Мистецькі грані [15]
Рідне місто моє, тебе я прославляю [13]
Марія Федорович [6]
Герої не вмирають [8]
Вірші Д.Суханова [2]
Наші видання [1]
м.Радивилів [29]
Хотинська сільська рада [7]
Ситенська сільсіка рада [13]
Михайлівська сільська рада [5]
Дружба [36]
Березинівська сільська рада [8]
Боратин [24]
Довгалівка [16]
Башарівська сільська рада [20]
Срібне [10]
Крупець [9]
Бугаївка [4]
Опарипси [3]
Добриводська сільська рада [13]
Теслугів [15]
Пляшівка [11]
Гранівка [7]
Козин [6]
Пустоіванне [15]
Іванівка [17]
Іващуки [5]
Зарічне [3]
Бригадирівка [12]
Немирівська сільська рада [19]
Жовтневе [35]
Підзамче [15]
Копані [6]
Острів [14]
Пляшева [21]
Рідківська сільська рада [17]
Григорій Комар [2]
Сестрятинська сільська рада [10]
Четвер, 25.04.2024, 06:43
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Блог Радивилівської міської бібліотеки
"Краєзнавчий гід"

Каталог статей

Головна » Статті » Радивилівщина: час, події, люди

У категорії матеріалів: 39
Показано матеріалів: 21-30
Сторінки: « 1 2 3 4 »

Сортувати по: Даті

«Герман Жуковський – видатний земляк, піаніст, композитор»

Радивилівський край по праву гордиться своїми людьми. Саме люди з їх безмежним талантом і божим обдаруванням прославляли і звеличують донині свою малу батьківщину – рідну Радивилівщину, разом із культурно-мистецькою спадщиною залишили маленьку часточку свого серця своїм нащадкам. 

31 жовтня 2013 року виповнилося 100 років від дня народження Германа Леонтійовича Жуковського (1913 – 1976)- українського композитора, заслуженого діяча мистецтв України 91958), народного артиста України, Лауреата державної премії СРСР (1950), який народився в місті Радивилів Рівненської області.

Герман Леонтійович – автор дев'яти опер, серед яких: «Марина» (1939), «Честь» (1947),«Від щирого серця» (1951),«Перша весна» (1960), інших творів: моноопери «Дружина солдата» (1967), ряду балетів: «Ростислава» (1956), «Лісова пісня» (1961), «Дівчина і Смерть» (1971); 10 кантат, хорової симфонії «Живи і пам'ятай» (1976), творів для симфонічного оркестру, для інструментів з оркестром, автор камерно-інструментальних, хорових, вокальних  творів, музики до багатьох  кінофільмів.

Саме в день народження Германа Леонтійовича і була проведена в бібліотеці година – присвята. Присутні знайомилися з біографією Германа Жуковського, його творчими доробками, послухали у запису концерт для скрипки з оркестром та романс «Сміються, плачуть соловї».

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 459 | Додав: ya_nazik | Дата: 02.12.2013 | Коментарі (0)

«Мережива радості й печалі» - третя книга, впорядкована і підготовлена до друку в компютерному центрі часопису Городоччини «Народна думка» і видана у Львові в видавництві «Сполом» у 2011 році. В  книзі представили свої творчі доробки 12 молодих поетів Городоцького районного літературно – мистецького обєднання «Джерело». Автори, люди різного віку та особистих уподобань, творять свій світ у мріях та уявах, які несуть в собі біль та насолоду, радість зустрічей і гіркоту прощань.

   Є серед цих поетів і вірші нашої землячки Руслани Воронко в дівоцтві Белей. Народилася в Радивилові. У 1999 році закінчила Бродівське педагогічне училище, а в 2004 році – факультет журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка.

Поезія Руслани – це та ниточка, по якій проходять випробування словом її почуття. Любов до поетичного слова передалася від тата, який, працюючи на журналістській ниві, сам у вільний час викладав свої віршовані думки на папері. Багато віршів написані Русланою у шкільні та студентські роки. Тепер крила натхнення їй дають донечка та чоловік.

Перебуваючи на відпочинку у батьків, пані Руслана завжди знаходить вільний час, щоб відвідати бібліотеку, поділитися своїми творчими успіхами. Нещодавно вона завітала в читальний  зал бібліотеки  і подарувала збірник поезій «Мереживо радості й печалі».

Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 574 | Додав: ya_nazik | Дата: 09.09.2013 | Коментарі (0)

Вслухайтесь у поетичне слово поета – земляка Євгена Гудими
 
 
 
 
 
 
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 524 | Додав: ya_nazik | Дата: 17.06.2013 | Коментарі (0)

 
    23 травня 2013 року в приміщенні Радивилівської центральної районної бібліотеки відбулось відкриття і презентація історико – краєзнавчої експозиції «Радивилівщина – сузір’я відомих людей». Захід відкрила директор Радивилівської ЦСПШБ Людмила Войтишина, яка привітала присутніх з цією подією, відмітила, що створення експозицій в бібліотеках району вже стало традицією.

    Презентацію даної експозиції підготувала і провела завідуюча відділом обслуговування ЦРБ Р Лариса Рукінова. Перед відвідувачами постали портрети відомих діячів різних історичних епох. Це знакові постаті. Усі вони разом працювали на добробут нашого краю і його мешканців.


    Усього в експозиції зали майже сотня світлин відомих і невідомих людей, які творили історію нашого краю, а відтак і України. Це і історичні постаті, особи, які залишили по собі велику культурно – мистецьку спадщину, фотокартки людей, які побували на нашій святій землі, залишивши спогади про це в своїх записах, нотатках, творах та спогадах,Герої Радянського Союзу, які золотими літерами вписані в історію нашої малої Батьківщини, знані люди сучасності, в т. ч. обдаровані поети і письменники, митці та керівники бібліотечної галузі. Майже півроку тривали роботи по збору інформації про відомих людей краю.
    Ці люди очікували цього свята – повернення в історію, в експозицію, а відтак і до людей – своїх нащадків.
    З словами подяки виступили: поети Євген Гудима та Василь Ярмусь, колишня директор бібліотеки Ніна Лемешко та ін.

 
    По закінченні заходу провідний методист районної бібліотеки Валентина Копцюх призентувала бібліографічний довідник «Радивилівщина – сузір’я відомих людей».

    Тож завітайте до нас, відкрийте для себе відомих людей краю. Можливо, серед них ви найдете своїх предків, або дуже знайомих вам людей. З одного боку ви допоможете нам відкрити нові імена і сторінки історії краю і міста, а з іншого – пізнаєте своє коріння, свою історію.
     В заході прийняли участь представники районної влади, місцеві поети, бібліотечні працівники району, громадськість міста, ЗМІ, радіо тощо.
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 538 | Додав: ya_nazik | Дата: 24.05.2013 | Коментарі (0)

    Рівненська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України видала збірку літературних творів «Струни серця». До неї увійшов творчий доробок спілчан. Збірка містить поезії і наших земляків - Євгена Гудими – педагога, громадського діяча, на слова якого написано гімн Радивилова, автора багатьох поетичних сценаріїв ряду районних і обласних свят та уродженки Радивилова, яка 28 років працює викладачем Березнівського агротехнічного ліцею – інтернату, кандидата філологічних наук, авторки поетичної збірки «Кардіограма любові» та інших книг Тетяни Марцинюк.
    Читальний зал Радивилівської центральної районної бібліотеки отримав один примірник даної збірки в подарунок від Євгена Гудими.
    Тож всіх, хто цікавиться творчістю місцевих поетів запрошуємо на зустріч з їхньою поезією
 
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 482 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.05.2013 | Коментарі (0)

    Радивилівщина – регіон особливий. Тут живуть талановиті і небайдужі до рідного краю люди, які складають величезний науковий, інтелектуальний і культурний потенціал. Радивилівська центральна районна бібліотека підготувала історико - краєзнавчу експозицію «Радивилівщина – сузір’я відомих людей».
 
 
    Основною метою створення даної експозиції було бажання бібліотечних працівників познайомити жителів міста та району з визначними представниками нашого славетного регіону, котрі в різні історичні періоди прославили і продовжують славити нашу малу Батьківщину, примножуючи духовні та матеріальні багатства рідного краю.
    Експозиція знайомить з відомими людьми, уродженцями Радивилівщини, а також особистостями, які жили, працювали та перебували у місті та навколишніх селах.
    Складається вона з 8 розділів:
1) Історичні постаті краю

2) Культурно – мистецька спадщина
3) Край у долях відомих людей
4) Імена героїв, вписані в історію району
5) Знані люди сучасності
6) Майстерня слова
7) Мистецькі грані
8) Вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи.
    Відомі люди – це гордість краю. Їх треба знати, про них треба розповідати. Тож запрошуємо всіх бажаючих на перегляд експозиції.
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 887 | Додав: ya_nazik | Дата: 29.04.2013 | Коментарі (0)

    Кожна нація сильна своїми талантами, та найобдарованіша молодь – лише в Україні. Це майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість, честь держави, її світовий авторитет. Багата на творчих людей і радивилівська земля. Тут живе молодь небайдужа до слова, небайдужа до життя, до творчості.
    Щоб вкотре відкрити творчо обдаровану молодь, її таланти, потяг до творчості та самовдосконалення в інтернет-залі центральної районної бібліотеки було проведено засідання арт-вітальні «Творча молодь Радивилівщини – наше майбутнє».
 

    В залі, де відбувалось засіданя, було розгорнуто експозицію художніх робіт Шуст Ірини, Білецької Ольги та Чекеренди Тетяни.
    Під час заходу, який проходив у невимушеній атмосфері та з показом презентації, кожен з учасників зумів донести до слухачів свою любов до поетичного слова, української пісні, музики, художнього пензля, а ще – доброзичливість у серці і бажання творити.
    Свої почуття і переживання, вилиті у поетичні рядки, представили присутнім Катерина Герус, Оксана Нитка, Ярина Дейнека. Катя і Оксана – майбутні кухарі-кондитери, пишуть вірші для душі, люблять фотографувати, Яринка – грає на фортепіано, в минулому році вийшла з друку перша збірка її поезій «Вірні клавішам пальці».
    Зачарували серця присутніх ліричні пісні у виконанні талановитих Анни Левчук та Олени Лящук – активних учасниць КВК, незмінних ведучих концертних програм на шкільній та районній сценах.
    Музика збагачує світ кожного, хто її чує, барвами, емоціями, робить життя багатозвучним і кольоровим. Це розуміють і відчувають Іван Семеренко, Павло Дузінський, Вікторія Мартинюк і, напевно, саме тому вони захоплюються грою на гітарі, акордеоні, бандурі.
    Відповідальні, наполегливі, сумлінні, завжди готові прийти на допомогу іншим і, звичайно, талановиті – це все про них – безпосередніх учасників заходу. Зустріч принесла кожному з них насолоду від спілкування, легкий весняний настрій і відчуття того, що не гасне в душі кожного з нас – потяг до прекрасного, і тому вони ще довго спілкувались між собою, ділячись враженнями та планами на майбутнє.

Фото заходу
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 1003 | Додав: ya_nazik | Дата: 27.03.2013 | Коментарі (0)

   
 
     Радзивіли – один з найвідоміших, найчисленніших і найвпливовіших магнатських родів Великого князівства Литовського. Сконцентрувавши у своїх руках величезні багатства і владні прерогативи , представники цього роду, що складали правлячу еліту держави, визначали основні напрямки діяльності країни у ХV – XVIII століттях, а також шляхи європейської політики.
     Саме про цей непересічний рід видавництво «Балтія – друк» підготувало книгу «Князі Радзівіли». ЇЇ присвячено найвідомішій та найчисленнішій родині Великого князівства Литовського, що своєю матеріальною і духовною спадщиною об'єднала три братні народи.
    Цю книгу неможливо назвати просто книжкою, це великий проект, над яким працювали найкращі історики відповідних тем трьох країн - України, Литви та Білорусі.
    Видання складається з трьох книг: Радзивіли в Україні, Радзивіли в Білорусі, Радзивіли у Литві. Також книга містить дослідження вкладу роду Радзівілів в історію та культуру цих держав, а також сучасні інтерв’ю двох нащадків Радзивілів, які живуть у Варшаві Матея і Миколая Радзівілів.
    Робота над книжкою тривала понад три роки. Ілюстративну базу видання складають майже 600 зображень - унікальні документи і фото музейних збірок та архівів міста Луцька, а також Литовського й Білоруського національних музеїв.
    Ознайомитися з унікальним виданням «Князі Радзівіли» можна у читальному залі центральної районної бібліотеки.
 
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 764 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.03.2013 | Коментарі (0)

    З творчими людьми завжди приємно знайомитися, з ними цікаво спілкуватися, бо відразу відчуваєш неординарність та глибину їх думок. Це люди зі своїм особистим, не схожим на інших внутрішнім світом, а такого, на жаль, так не вистачає в нинішньому суспільстві.
 

    Тож знайомтеся - чудова молода поетеса Світлана Скруха, яка проживає у мальовничому селі Пляшева, що на нашій Радивиліській землі. Світлана – людина, сповнена життєвої наснаги та мудрості. Про таких в народі кажуть: непересічна особистість. У неї особливий погляд на життя, а без цього, погодьтеся, не можна написати жодного вірша, не те що стільки, скільки їх у доробку Світлани. І водночас вона має чудову рису, яку не часто зустрінеш у нашій буденності. Вона може розповісти про себе і про свою творчість так, що відразу, якщо і не захочеться творити самому, то зацікавишся неодмінно поетичному ремеслу.
    Радивилівчани вже знайомилися з поезіями Світлани Скрухи, яка часто друкувалася на сторінках районної газети «Прапор перемоги» та обласній періодиці. В 2007 році в світ вперше вилетіла її поетична ластівка – літературно-художня збірка «Під містечком Берестечком», а в 2010 році – збірка поезій «Хліб і сіль землі».

    Скруха С. Під містечком Берестечком : 300-річчю Берестецької битви присвячується / С. Скруха. – Рівне, 2011. – 56 с.
    Книга Світлани Скрухи «Під містечком Берестечком» розповідає про визначну подію періоду Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького — Берестецьку битву 1651 року. Глибоким ліризмом, почуттям гордості за своїх предків і переживанням за майбутню долю України сповнені поетичні твори авторки. Козацька дотепність і красномовство, соковитий народний гумор запорозького послання розбудять і оживлять в уяві читача козацькі образи, піднімуть настрій, пробудять у нього гордість за належність до славного козацького роду.
 
 
    Скруха С. Хліб і сіль землі/ С. Скруха.- Рівне, 2010.- 188 с.
    До поетичної збірки увійшли твори, які стали своєрідними віршами – щоденниками молодої авторки. Глибока лірика поетеси торкається найтонших струн душі, сповнена переживань за долю України і рідного народу, вона не залишить байдужими щирих патріотів та шанувальників поетичного слова.
    А ще Світлана Скруха – автор багатьох пісенних творів, які виконуються шкільними ансамблями та аматорськими колективами. Та й сама має чудовий мелодійний голос, який звучить ніжним дзвіночком.
 
 
 
 
    Скруха С., Мізерний А. «Під містечком Берестечком»[Електронний ресурс]:фото – аудіо збірка.- Рівне,2012.
    У фото- аудіодиску поетеси, наукового співробітника НІМЗ «Поле Берестецької битви» Світлани Скрухи та фотохудожника Анатолія Мізерного розповідається про визначну подію періоду Національно – визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Берестецьку битву 1651 року та Національний історико – меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» меморіальний комплекс козацької слави України, який знаходиться у селі Пляшева Рівненської області. Даний диск є своєрідною поетичною екскурсією славними та героїчними сторінками козацької історії.


    Поетеса любязно подарувала свої збірки і диск центральній районній бібліотеці.   
    Тож запрошуємо всіх на зустріч з поезією нашої землячки, молодої поетеси Світлани Скрухи.
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 728 | Додав: ya_nazik | Дата: 27.02.2013 | Коментарі (0)

«Ніяка інша наука не розкриває свої ворота
перед читаючою публікою так широко, як історія»
Йохан Хьойзінг

    Історія – це невичерпна криниця наших знань про минуле нашої країни, яка складається з історії окремих її частин – самобутніх і неповторних. Саме таким неповторним куточком України є Рівненщина. Ми сподіваємося, що матеріали, які представлені на нашій виставці, дозволять вам більш чітко зрозуміти витоки історії і представити можливі шляхи подальшого розвитку суспільства. Одержані знання допоможуть глибше зрозуміти епоху, що вивчається, озброять історичними знаннями, дадуть уявлення про діяльність і роль історичних осіб в історії, стимулюватимуть до подальшого проникнення в світ історії.
    Перед вами відкриваються сторінки вашої Батьківщини, ім`я якій - Рівненщина. Ознайомившись з літературою цієї виставки, ви переконаєтеся, що Рівненщина - рідний дім не лише для жителів краю. Тож відкривайте для себе світ історії: читайте, дивіться і думайте.
    З представленою літературою ви можете ознайомитися у читальному залі Радивилівської районної бібліотеки.

    Чеслав Хитрий Минувшина Рівненщини – далека і близька. – 3-е вид. доп. / Ч. Хитрий. – Рівне : Волинські обереги, 2011. -664 с.
    Автор цієї книги знайомить читачів з минулим нашого краю, невідомими раніше матеріалами архівів, публікаціями і працями польських авторів, які донедавна чомусь оминалися місцевими авторами. Автор не просто описує історичні події, а робить акцент на людських долях: намагається переживання героїв відобразити у книзі, подати усю правду.






    Виткалов С. Рівненщина: культурно-мистецький потенціал в парадигмах сучасності : монографія. – Рівне / С. В. Виткалов. – Рівне, 2012. – 416 с.
    Автор досліджує витоки культурного життя Рівненщини: стан і роль освіти в подальшому розвитку мистецької діяльності, форми нових культурно-мистецьких ініціатив. Він сподівається, що матеріали цієї книги сформують достатнє враження про сучасний культурний потенціал області, а також прислужать до підготовки наступних досліджень із культурно-мистецької проблематики в інших регіонах України.





    Пономарьова Т. О. Світла особистість імперії темряви В. Г. Короленко на Рівненщині : джерела, літературні дослідження та краєзнавчі нариси / Т. О. Пономарьова ; Рівнен. обл. крає знав. Музей. – Рівне : ВАТ «Рівненська друкарня», 2010. – 304 с.
    У книзі доцента кафедри культурології Рівненського державного гуманітарного університету Тетяни Пономарьової репрезентовано дослідження літературних джерел (так званий «волинський цикл» творів В. Короленка), мемуарних і офіційних документів, образотворчих пам’яток: малюнків, фотографій та ін. Дитинство і юність Володимир Короленко провів на Волині. До рівненських адрес Короленка та його родини належать Радивилів, Степань, Дубно, Рівне, Харалуг Корецького району, Корець і Клевань. 
    Книга, яка відображає період життя видатного російського письменника Володимира Короленка у поліському краї, буде цікавою для істориків, філологів, любителів літератури, краєзнавців. 
    Боровець Борис Михайло Яцковський у документах, віршах і листах / Б. Боровець. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2010. – 152 с.
    Книга – присвячена забутому краянину – етнічному полякові з українською душею – М. Г. Яцковському, який відстоював право існування української мови. Спадщина та діяльність земляка автора належно розглядається в контексті суспільно-політичного, культурного життя з розкриттям його кола спілкування з діячами культури, науки. Представлений у книзі матеріал переконує, що автор прагнув «докопатися» до того, що саме М. Яцковського за походженням з польського родоводу сформувало як українського літератора.
    Автору вдалося відтворити образ земляка з-над Случа, розкрити його невтомну діяльність для поліщуків, разом з тим поцінувати діячів науки , культури. Автор сподівається, що запропонована праця допоможе глибше доторкнутися до сутності україно-польсько-російських взаємин через думки, діяння Яцковського.
    Савчин Л. Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр / Л. Савчин. – Монографія. – Рівне : Волинські обереги, 2010. – 332 с.
     Історія Рівненського обласного академічно-драматичного театру є предметом зацікавлення. В книзі розкрито тло становлення Рівненського театру від перших свідчень. Широкою є палітра гастролей театру та фестивалів, в яких він брав участь. Характеристика й висвітлення галереї творчих портретів рівненських театральних митців винятково заслуговує на увагу. Ознайомлення з монографією допоможе сучасній молоді не лише зрозуміти сутність мистецтва, а механізм його функціонування. Видання пропонується всім, кого цікавить історія українського театрального мистецтва, хто палає любов’ю до мистецького вогнища і окриляє душу від побаченого на сцені.
    Народна творчість : культурно-просвітницький вісник. – Рівне, 2012. – Виходить двічі на рік
    В монографії ставиться за мету відтворити культурний потенціал краю, розкрити історичне підґрунтя культурних процесів області. Саме тут аналізуються витоки художнього життя міста, зосереджена інформація про сучасний культурно-мистецький потенціал Рівненщини, висвітлюється також роль та форми діяльності національних меншин у справі збереження власної культурної спадщини. Ця монографія цікава широким підходом до проблеми мистецтва і його творців і складе яскраву сторінку у вивченні культурно-мистецького поступу Рівненщини.



    Мельник Н. Святі місця землі моєї … / Н. Мельник. - Хотин, 2012. – 328 с.
    Книга оповідає про 300-літню історію села Хотин та прилеглої місцевості, в основу її написання лягли матеріали Свято-Покровського храму с. Хотин, дані з архівів, приватних листів, спогадів кількох поколінь села та навколишніх сіл Радивилівського району з метою висвітлення релігійної та культурно-історичної пам’яті «святих місць землі моєї…»
    Читаючи книгу, читачі дізнаються про давні українські християнські традиції, які передавалися з покоління в покоління земляками автора.
Радивилівщина: час, події, люди | Переглядів: 1240 | Додав: ya_nazik | Дата: 05.02.2013 | Коментарі (0)