Революція гідності. Війна. Рівненщина

Пам'яті загиблих земляків - воїнів АТО



Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

Пошук

Категорії розділу

Легенди краю [21]
Музейні експозиції [1]
Радивилівщина: час, події, люди [39]
Майстерня слова [20]
Мистецькі грані [15]
Рідне місто моє, тебе я прославляю [13]
Марія Федорович [6]
Герої не вмирають [8]
Вірші Д.Суханова [2]
Наші видання [1]
м.Радивилів [29]
Хотинська сільська рада [7]
Ситенська сільсіка рада [13]
Михайлівська сільська рада [5]
Дружба [36]
Березинівська сільська рада [8]
Боратин [24]
Довгалівка [16]
Башарівська сільська рада [20]
Срібне [10]
Крупець [9]
Бугаївка [4]
Опарипси [3]
Добриводська сільська рада [13]
Теслугів [15]
Пляшівка [11]
Гранівка [7]
Козин [6]
Пустоіванне [15]
Іванівка [17]
Іващуки [5]
Зарічне [3]
Бригадирівка [12]
Немирівська сільська рада [19]
Жовтневе [35]
Підзамче [15]
Копані [6]
Острів [14]
Пляшева [21]
Рідківська сільська рада [17]
Григорій Комар [2]
Сестрятинська сільська рада [10]
Четвер, 28.03.2024, 17:31
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Блог Радивилівської міської бібліотеки
"Краєзнавчий гід"

Каталог статей

Головна » Статті » Майстерня слова

У категорії матеріалів: 20
Показано матеріалів: 11-20
Сторінки: « 1 2

Сортувати по: Даті

поет – лірик, пісняр, гуморист

Василь Йосипович Краснопольський народився 1 січня 1932 р. в селі Башарівці Радивилівського району. Закінчив Крупецьку восьмирічну школу і Бродівське педагогічне училище Львівської області, а потім Харківський факультет організації промислового виробництва Донецького інженерно – торговельного інституту. Працював в школах Дубровицького і Рокитнівського районів, ревізором КРУ у Рівненській обл., завідуючим бджолярською  фермою агрофірми «Зоря» Рівненського району.

Друкував поетичні твори у періодиці. Автор 9 збірок поетичних творів . Написав багато віршів для дітей. Зараз живе на Київщині.

Майстерня слова | Переглядів: 986 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)


     Народилася 13 січня 1965 року в м. Радивилові Рівненської області. Закінчила Бродівське педагогічне училище Львівської області, філологічний факультет Київського державного університету ім.. Тараса Шевченка. Кандидат філологічних наук (1996). Захистивши дисертацію на тему «Трагічне в літературі ( на матеріалах прози Івана Багряного і Василя Бикова)», працює викладачем Березнівського агротехнічного ліцею – інтернату. Літературознавець, критик. Друкується в журналах «Вітчизна», «Дзвін», « Нова педагогічна думка», газеті «Літературна Україна» та інших виданнях. Понад двадцять років керує літературно – мистецькою студією «літературна вітальня». Видала збірку поезій «Кардіограма любові»
Майстерня слова | Переглядів: 778 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

Світлана Адамівна Іваненко – Машкевич народилася 19 січня 1954 року у селі Купище Коростенського району Житомирської області. Випускниця Малинівської СШ Гощанського району Рівненської області та філфаку Рівненського педінституту. З 1974 року вчителює, з 1988 року працює методистом Радивилівського районного відділу освіти. Вірші пише давно, але, тільки тепер відчула особливу потребу – донести їх до широкого загалу. Поезія для неї прихисток від непростої прози життя. Її життєве кредо: "Творчість – найвища потреба розвиненої душі".

Поезія

Майстерня слова | Переглядів: 519 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

Оборіна Ангеліна Дем'янівна — багатопрофільна поетеса. Адже віршує й для дітей, і для дорослих, пише інтимну ліри­ку, пісні, гумор, духовні твори. Її друкований доробок уже чи­малий — 10 збірок. Перша кни­га «Голубий сон» вийшла у 1994 році. Вона, як і три на­ступні — "Весельій лучик" (1999). "Зайчик в'яже рука­вички" (2000) та "Сонце в безкозирці' (2004) призначе­на маленьким читачам. А вза­галі почала друкуватись ще у 1965 році, в газетах і журна­лах. У творчому доробку Ангеліни є й книга пісень «Роже­ва мальва» (2000). музику до якої написав композитор Сергій Петросяк. Три інші книги «Подих часу» (2004). «Жінці для щастя потрібно...» (2001) та «Сповідь звичайної жінки» (1999) — це інтимна лірика. А за збірки «Во ім'я Отця і Сина, і Святого Духа» (2002) та «Божа ласка» (2005) поетеса навіть отримала гра­моту від митрополита Володимира. Вже здана в друк 11 книжечка «Колискова для Данилка». Колись Ангеліна Оборіна вела рубрику в газет "Малечі на добрий вечір», а ще — передачу «Що? Де? Коли?» на Львівському ТБ. Дванадцята книга Ангеліни Оборіної «Не всміхнеться вже мамина зірка» - присвячує цю книгу віршів-спогадів своїй найдорожчій матусі Євдокії Іванівні.

Майстерня слова | Переглядів: 788 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

Марія Володимирівна Федорович народилася 21 вересня 1949 року в селі Немирівка Радивилівського району. Навчалася в Немирівській 8-ми річній, а згодом Радивилівській школах. Освітянську спеціальність отримала в Бродівському педучилищі та Київському педінституті.38 років пропрацювала на Київщині на педагогічній ниві. Була  вчителем початкових класів, музики та заступником директора з навчально – виховної роботи. Нагороджена значком «Відмінник народної освіти». Має педагогічне звання «Вчитель – методист». З 2010 року – член клубу «Надвечір’я», його музичний керівник. З 2013 року – голова клубу. Після виходу на пенсію /2006/ почала писати вірші. Їх у Марії Володимирівни понад 100. А ще пише музику на свої слова /36 пісень/, які виконують надвечірянці.

Вірші Марії Федорович

Майстерня слова | Переглядів: 525 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

Марія Яковчук народилася 28 жовтня 1943 року в с. Пасіки Радивилівського району. У 1951 році Марія Яковчук стала ученицею початкової школи в с. Савчуки, після її закінчення продовжувала навчання у Козинській середній школі Радивилівського району, де закінчила 9 класів. Середню освіту здобувала в середній школі № 1 м. Радивилова. У 1962 році Марія Яковчук успішно закінчила кооперативне училище у м. Рівне, а потім продовжувала навчання заочно в Рівненському кооперативному технікумі.

Після закінчення кооперативного технікуму 1966 році, Марія Яковчук проживає в м. Рівному. Довгий час працювала бухгалтером в допоміжному господарстві громадського харчування. У 1988 році перейшла працювати до комунального теплопостачального підприємства «Комуненергія».

У свої юні 18 років в 1961 році Марія Яковчук вперше взялася за перо. Нею було написано 20 віршів, які і по сьогодні залишилися на сторінках уже пожовклого блокнота. Змусили взятися за перо Марію Яковчук потрясіння, розлука з першим незабутнім коханням, яке вона пронесе в серці продовж всього життя. Але після цього муза залишила Марію Яковчук і впродовж довгих 28 років тривало її поетичне мовчання. Усі ті роки їй випадали важкі випробування долі. Неодноразово падала, але зібравшись з силами, знову піднімалася, і з допомогою Всевишнього крокувала вперед. В 1989 році в ніч на Благовіщення Марія Яковчук вдруге взялася за перо, і відтоді наполегливо працює на творчій ниві. Вона відвідує літературні студії «Червоні сурми», якою керував Микола Пшеничний, «Сузір'я» під керівництвом Ольги Зеленчук, «Волинські литаври», де був керівником Микола Степаненко.

Шанувальники поетичного слова мали змогу ознайомитися з творами поетеси на сторінках газет «Прапор перемоги», «Хімік», «Зміна», «Рівне», «Золота нива», «10 канал», «За відродження», «Волинь», «Вільне слово», «Дзвін». її твори духовного змісту читачі могли прочитати в часописі «Православний благовісник». Вона автор збірок «Я родом звідти»(1993 р.), «Доля»(1994 р.), «Під сузір'ям Скорпіона»(2000 р.), книжечки спогадів про свого відомого поета-земляка Григорія Чубая(2003 р.).

Творячи поезію для дорослих, в Мари Яковчук зроджується бажання писати вірші для дітей. І в 2001 році виходить з-під пера її перша дитяча збірка «Над веселим водограєм», в 2002 році - «Світить сонечко ясне», 2007 році - «Лебідь і лебідка».

Продовж 2004-2006 років Марією Яковчук були створені альбоми з фотографіями і поетичними творами, в одному з яких висвітлені біографічні штрихи життя і творчості поетеси, а в другому розповідалося про будівництво церкви в селі Башарівка Радивилівського району.

У 2003 році була надрукована двотомна книга «Рівне 720», де поміщено вірш Марії Яковчук «Я родом звідти». А у 2005 році виходить друком «Літературно-краєзнавча енциклопедія Рівненщини», де подана коротка біографія Марії Яковчук.

Усі поетичні збірки Марії Яковчук поміщені в Інтернеті, доступ до яких є у Рівненській обласній бібліотеці.

У Марії Яковчук співуча душа, її твори мелодійні. Чимало її віршів покладено на музику рівненськими композиторами Тетяною Леус, Анатолієм Андруховим, Андрієм Пастушенком, Петром Кравчуком, Оксаною Онуфрів. Готується до видання пісенник. Марія Яковчук продовжує трудитися на творчій ниві, у неї багато задумів, є бажання написати біографічну повість

    Марія Яковчук народилася 28 жовтня 1943 року в с. Пасіки Радивилівського  району. Автор збірок «Я родом звідти», «Доля», «Під сузір'ям Скорпіона», книжечки спогадів про свого відомого поета-земляка Григорія Чубая, дитячих книжечок:  «Над веселим водограєм», «Світить сонечко ясне»,  «Лебідь і лебідка»

Майстерня слова | Переглядів: 958 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

    ЯЩУК Володимир Іванович. Народився 1 грудня 1951 р. у селі Надчиці на Рівненщині. За освітою - вчитель української мови та літератури. Понад 30 років - у пресі. У 2005 - 2006 і 2011 роках - редактор районної газети "Прапор перемоги" в місті Радивилів, в інші періоди - заступник редактора. нині на творчій роботі. Автор краєзнавчої книги "Радивилів" (2004), редактор ряду книг серії "Реабілітовані історією". Почесний член Національної спілки краєзнавців. Зі статтями, оповіданнями, віршами, рецензіями, фотоетюдами друкується в журналах, альманахах і газетах.

Поетичні шукання Володимира Ящука вилилися в добірки віршів, а також перекладів з інших літератур. Поезії друкувалися в газетах і колективних збірках, журналі "Погорина", уміщувалися на літературних порталах в Інтернеті. 
 Збірка "МЕЖА". 
 Збірка "ВЕЛЕСОВА КНИГА". 
 Переклади і переспіви. 

Фотоальбоми: 
"RADYVYLIV".
"ЗНАЙ СВІЙ КРАЙ". 
"РАДИВИЛІВ. ПОЧАЇВ. ДУБНО. КРЕМЕНЕЦЬ. ПЛЯШЕВА". 
"РАДИВИЛІВ" на Рамблері 
"Мої фотоальбоми" 
"Альбом художніх фотознімків" 
"Личаківський цвинтар: випадковий погляд" 

Альбоми художніх фото В.Ящука: 
На сайті "Фото - життя"
На сайті "Фото. Сайт. Ру"
Н"Із криниці печалі"

Майстерня слова | Переглядів: 668 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

Елеонора Долгилевич народилася і виросла в місті Радивилів. Доля далеко закинула її від рідного дому. Понад 35 років пані Елеонора проживає в м. Волгоград. Вперше заявила про себе як письменниця, в журналі «Отчий край». В 2009 році вийшла з друку збірка її оповідань та замальовок  «Яблоки на асфальте»

«Яблоки на асфальте»

Майстерня слова | Переглядів: 540 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

             Світлана Скруха народилася 2 травня 1978 року в с. Пляшева. Зі шкільних років закохана в рідне слово і пісню. В 2002 році закінчила волинський державний університет ім. Лесі Українки. З 1996 року працює в Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви»: спочатку на посаді екскурсовода, тепер – науковим співробітником. Її поезії та статті неодноразово публікувалися в районній та обласній періодиці. В 2007 році в світ вперше вилетіла її поетична ластівка – літературно-художньо збірка «Під містечком Берестечком», а в 2010 році – збірка поезій «Хліб і сіль землі». Світлана Скруха – автор багатьох пісенних творів, які виконуються шкільними ансамблями та аматорськими колективами. Та й сама має чудовий мелодійний голос, який звучить ніжним дзвіночком.

Твори С.Скрухи

Майстерня слова | Переглядів: 661 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

     Раїса Іванівна Хомяк у дівоцтві Бречко народилася  в 1963 році у селі Пустоіванне.  У 1971 році вступила на навчання до 1-го класу Радивилівської середньої  школи №1, яку закінчила у 1981 року.  Під час навчання, зарекомендувала себе здібною ученицею. Захоплювалася літературою, історією, була активною учасницею свят та шкільних розваг. Раїса Іванівна була учасницею, неодноразово солісткою,  шкільного хору. Разом з колективом постійно виступала на районних, обласних оглядах художньої самодіяльності. Крім того приймала участь в театральної студії районного Будинку школяра ( тоді ще Будинку піонерів). В подальші роки виступала в академічному та народному хорах районного будинку культури.

       З 1981 по 1983 роки навчалась в Дубенському педагогічному училищі, і здобула освіту «дошкільне виховання».

       З вересня 1983 року розпочала свою трудову діяльність вихователем Прислуцького дитячого садка Березнівського району Рівненської області, де пропрацювала до жовтня 1984 року, і була переведена на роботу у Радивилівський  ясла-дитсадок №1. З усією енергією, завзяттям і хистом вона організовувала святкові ранки для дошкільнят, представляла заклад на районних методичних об»єднаннях.

      У 1992 році переїхали на проживання в село Крупець Радивилівського району Творча добірка її віршів налічує більше ста. Написані вони на різну тематику: це лірика, патріотичні твори, гуморески, вітання.

Лірична поезія

Поезія для малечі

Патріотична поезія

Сатирична поезія

Майстерня слова | Переглядів: 889 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.09.2013 | Коментарі (0)

1-10 11-20